Minu lemmik sefiiritort on (eriti) rohke sefiiriga, kolme õhukese biskviidi (va nisujahuvabad mandlijahust biskiivid alates "suurest ümmargusest", kus on kaks biskviidikihti), hapuka täidise ja toorjuustukreemiga.
Sefiiritortide suurused koos täidiste valikuga olen välja toonud hinnakirjas, aga laias laastus on mul valikus neli suurust: väike ümmargune (ca 1,5kg), suur ümmargune (ca 2,3kg), ruut (ca 2,7-3,2kg) ja ristkülik (ca 4-4,5kg). Kui ma hakkasin sefiiritorte tegema, siis alguses katsin tordid üsna õhukese sefiirikihiga. Üsna kiirelt tehti mulle selgeks, et ühe sefiirisõbra jaoks peab tordil olema PALJU sefiiri. Seega mu väike ja suur ümmargune sefiiritort on kohe hinnakirjas kui tordid, millel on suure kuhjaga sefiiri. Ruut ja ristkülik lähevad tihti suuremale peolauale ja alati pole kõik nii suured sefiirisõbrad - sellest tulenevalt said need tordid kirja kui lihtsalt sefiiritordid. Sefiirisõbrad ütlesid, et neil on mõnikord ikkagi ka suuremaid torte suure kuhja sefiirililledega vaja - lisasin hinnakirja ka selle võimaluse. Hiljuti tegin just ühe ruudukujulise tordi, mille peale läks ca 1,5kg sefiiri!
Kusjuures minu sefiiritordid on võrdlemisi kerged: sefiir ise on mõistagi rasvavaba (suhkur, munavalge, vesi, sidrunhape, toiduvärv) ning ma ei kasuta rasvainet ka biskviidi valmistamisel. Tänu külluslikule marjatäidisele on minu tordid sellegi poolest suussulavad ja maitsvad. (Küll aga sisaldavad võid minu tehtud võided, samas pole need või kogused üldse nii suured.)
Piltidelt saab inspiratsiooni ja aimu minu käekirjast - kahte päris ühesugust torti ma ei tee ehk kui Sulle mõni tort väga meeldib, saan selle inspiratsiooniks võtta ja midagi sarnast luua. Tihti tuleb kliendi poolt suunis kasutatavate värvide eelistuste osas või antakse üldse päris vabad käed.
Kui Sul on mõni mõte, siis kirjuta mulle ja arutame, kuidas seda võimalikuks teha.
Ma olen suur sefiiritordi fänn - siidine ja suussulav ning otse loomulikult väga ilus tort, mis püsib seejuures ka kaua ilusana. Panin kirja mõned punktid, miks minu sefiiritorti oma peolauale valida.
1. Siidine ja suussulav
Sefiiritort on kergema tekstuuriga kui näiteks võikreemiga tordid. Sefiir on oma olemuselt munavalgevahu ja siirupi segu veidikese sidrunhappega. Sefiir teeb tordi õhuliseks ja suussulavaks.
2. Ilus ja efektne välimus
Sefiiri saab kaunilt vormida ja pritsida - minu nn leivanumber on uhked lillelised sefiiritordid. Seega saad tellida tordile piduliku ja kunstilise välimuse, mis sobib hästi Sinu ürituste stiiliga.
3. Sobib hästi erinevate täidistega
Minu sefiir on siidine ja suussulav ja mõnusalt hapukas. Ka minu täidised on kõik minimaalse suhkruga ja hapukad.
Sefiiritordi maitsekombinatsioonid on mitmekülgsed ja maitseküllased: sidrunivõie ja vaarika-toorjuustuvaht, passionivõie ja passioni-toorjuustuvaht (kõige rohkem kiidusõnu saanud kooslus!), mustsõstradzemm ja sidruni-toorjuustuvaht ja ajatu klassika vaarika-toorjuustuvahu ja vaarikadzemmi näol. Seega on sefiiritordil palju võimalusi maitseid kombineerida ja seda nii vastavalt hooajale kui ka külaliste eelistustele. Alati saab ka enda lemmikmaitseid küsida ja võimalusel leiame lahenduse.
4. Nostalgiline ja tuttav
Eestis on sefiiritordil ka nostalgiline väärtus — paljudel seostub see lapsepõlve ja traditsiooniliste pidudega. Poetortide ja käsitöötortidel on peal üsna erinevad sefiirid. Paljud ütlevad, et minu sefiiril on just see õige maitse, tekstuur. Nii mõnedki sefiiriskeptikud on olnud minu käsitöösefiiri proovides meeldivalt üllatunud.
5. Säilib hästi
Sefiir on stabiilsem kui näiteks vahukoor või võikreem, mistõttu peab tort paremini vastu nii transportimisel kui ka pikemal seismisel peolaual. See teeb sefiiritordist praktilise valiku nii suuremateks kui ka väiksemateks pidudeks.
6. Võimalus teha isikupäraseks
Sefiiritorti saab väga loominguliselt kujundada — lisada lillemustreid, nimesid, sümboleid või isegi teatud teemat järgivaid kaunistusi. See teeb selle eriti sobivaks just pulmadeks ja muudeks tähtsateks pidustusteks, kus soovitakse midagi isikupärast ja ainulaadset.
Kommentaarid ▪ 1