Sefiirililled kimbus ja karbis - õunasefiirist peen käsitöö

Täna räägin natukene lähemalt sefiirilillede kimpudest ehk milliseid kimpe ma teen, millest minu tehtud sefiir koosneb, millised on vajalikud tingimused säilitamiseks ja kuidas kimpu edukalt sihtkohta transportida. Kui sefiirikimp tundub ebapraktiline, siis hea alternatiiv on tellida sefiirililled karbis.

Kõigepealt kimpude suurused: ma valmistan kimpe kolmes mõõdus. Kõige populaarsemad olid pikalt väiksed kimbud, hetkel tellitakse pigem just keskmiseid ja suuri rohkem. Kuigi kõik mu tehtud kimbud on kõikides suurustes efektsed ja ilusad,  annab keskmine ja suur kimp veidi rohkem mänguruumi, saab rohkemate õitega uhkema kompositsiooni teha, veelgi rohkem detaile, muidugi ka rohkem sefiiri. Väikse kimbu põhja diameeter on 15,5cm, keskmisel 18,5cm ja suurel 20,5cm. Kimpude suurustel on enam-vähem selline loogika, et keskmine kimp on sefiiri koguselt kaks ja suur kolm väikest kimpu. Karpide osas saab vajadusel paindlikum olla, aga kõige populaarsem karp (kas must või pruun) on ca 13x19cm. 

Üldjuhul valmistan ma sefiirililli värskelt tellimuse peale. Seega vajaksin tegelikult ideaalis ca nädalast etteteatamise aega, aga eks küsida võib alati, teinekord just üks kimp töös ja õisi varuga vmt. Tellides saadetakse mulle kas inspiratsioonipilte minu teistest töödest või antakse ette näiteks soovitud värvigamma. Väga levinud on ka selline lähenemine, et mulle kirjeldatakse kingisaajat (mees/naine, vanus, midagi iseloomuomadustest jne) ja antakse täitsa vabad käed. 

Sefiirililled valmivad õunasefiirist olles mõnusalt magushapud, sest kasutan kõige hapumaid õunasorte. Käsitöösefiir pole seega selline kibemagus nagu poelettidelt harjutud ostma. Mõned sefiiriskeptikud on rõõmsalt öelnud, et minu sefiir meenutab pigem isegi oma tekstuurilt vahukommi. Õunasefiir on selline tugevam sefiir, mida saab näppude vahelt süüa. 

Suve lõpus saab taas kodumaist toorainet, hetkel tuleb leppida poes müüdavate õuntega. Sefiiri jaoks valmistan ma õunapüree ise, sest just nii saan ma kõige parema ja maitseküllasema tooraine ja kõige imelisema aroomiga sefiirililled. Lisaks õunapüreele sisaldab sefiir suhkrut, munavalget, tardainet agar-agarit, veidi sidrunhapet ning toiduvärve - lihtsuses peitubki võlu. Hea oleks sefiirist tehtud lilled ära tarbida ca nädala jooksul, sest õied-lehed on detailirohked ja hakkavad pika peale kuivama. Aga ma tean päris mitut juhust, kus sefiirikimp jäetakse silmarõõmuks lihtsalt alles ja see ei lähegi söömiseks - ongi ju eriline käsitöö, kõik lehed ja õied on pritsitud ükshaaval, leht-lehe haaval!  

Üldjuhul tellitakse kimpe kinkimiseks - unikaalne ja peen käsitöö, igatahes efektne ja eriline kingitus. Selleks, et kimp kõige edukamalt oma sihtkohta jõuaks, on autos hoiustamiseks mitmeid võimalusi. Kõige lihtsam on siis kui reisitakse mitmekesi ja saab kimbu kellelegi sülle (eelistatuna püstises asendis) hoidmiseks anda. Variant on muidugi ka lillekimp asetada nt pagasiruumis või istmete ette maha ettevaatlikult pikali, ideaalis toetades seda nt tekiga, et kimp saaks olla poolviltuses asendis. Keskmine ja suur kimp on raskemad, neid on üksi sõites või pikematel sõitudel hea ämbris transportida. Jah, just ämbris, sest vaas kukuks autos pikali. Kodust saab puhta ämbri kaasa võtta ja selle siis kas pagariruumis asjade vahele püstiselt asetada või ideaalne on kõrvalistuja selja taha sättida selliselt, et ämber pikali kukkuda ei saaks. Kes kaugemat üllatust planeerib - väidetavalt on mu kimpe ka lennukis salongi lubatud, kuigi konstruktsioon sisaldab pikki puidust grilltikke. Lennukisse soovitaksin igaks juhuks pigem karbiga lilled kaasa võtta. 

Sefiirikimpe hoiustatakse toatemperatuuril püstises asendis (nt raskemas veeta vaasis) ja kaitstuna otsese päikesevalguse eest. Kuna kimbud on üleandmise hetkest kile all, siis on nad üsna hästi niiskuse jmt eest kaitstud.

Soovid kinkida midagi erilist ja meeldejäävat - kirjuta mulle! Ja kui tahaksid ka ise proovida sefiirist ilu luua - ma teen ka töötubasid. 

Kommentaarid

Email again:

Eelmine

Järgmine

Sefiirikunstnik Toidukunsti Stuudios

Jaga seda artiklit